Birds of East and West Flocking Together September 2023

Gallery McSorley heeft jarenlang de diersculpturen van beeldhouwer Jaap Hartman tentoongesteld. In de expositie van nu exposeren andere zeventigjarigen, leeftijdgenoten van Jaap, hun werk, geïnspireerd door de natuur. Drie van hen hebben ook een link met de Nederlandse geschiedenis.

Via het Hendrick Hamel Museum (Gorinchem) komt het idee voor een interculturele expositie met schilderijen van de Koreaanse Jeesun Mo.
Net als Jaap Hartman laat zij zich inspireren door de natuur en het contact tussen mens en dier.
Mo geniet internationale bekendheid en exposeerde onder meer in New York, Parijs, Berlijn, Wenen, Singapore en heeft prijzen gewonnen op haar derde presentatie bij de Florence Biënnale.
In veel van haar werk – een combinatie van verschillende technieken – buitelen sprookjesachtige figuren, dieren en voorwerpen over elkaar heen, in een feest van kleur en dynamiek. Die weerspiegelen haar opgeruimde, vrolijke karakter.
De spannende combinatie van robuuste bronzen beelden van Jaap en de kleurrijke, zinnenprikkelende werken van Jeesun Mo, symboliseren de bijzondere band tussen twee landen: Nederland en Korea. Deze expositie wordt aangevuld met nieuwe schilderkunst van Mark Kadota, de Amerikaans-Japanse artiest, al bekend in meerdere NL-musea. Kadota’s werk combineert natuur soms met Aziatische en Aboriginal invloeden uit de Pacific eilanden, waarbij af en toe wordt verwezen naar Nederland.

Aanleiding
De basis voor de relatie Korea-Nederland werd op de kop af 370 jaar geleden gelegd door de Gorcumer Hendrick Hamel. Als boekhouder in dienst van de VOC leed hij schipbreuk op de kust van Korea. Na zijn vrijlating reisde Hendrick Hamel ook naar het eiland Decima in Japan. Deze ongeplande ontmoeting met het tot dan toe onbekende land Korea had grote gevolgen: met zijn ‘journaal’ ontsloot Hendrick het voor het Westen en wordt daarom nu vereerd als ‘de ontdekker van Korea’. Het naar hem vernoemde museum in Gorinchem staat geheel in het teken van zijn unieke avontuur. De herfstexpositie van Gallery McSorley Birds of East and West Flocking Together wordt aangevuld door schilder- beeldhouwkunst uit dit museum.
Expositie opent op 17 september en loopt tot 29 oktober.

Jaap Hartman (1950) op de kunstacademie ontdekte hij zijn passie: beeldhouwer wilde hij worden. ‘Bij boetseren werk je van binnen naar buiten, met klodders klei. Daardoor ontstaat een open beeld. Dat is mijn stijl, mijn handschrift ‘. Die beelden van klei giet Jaap af in brons. Zo ontstond ook zijn bekende beeld van Hendrick Hamel aan de Havendijk in Gorinchem. Ook exposeerde hij in Korea en leerde Jeesun Mo kennen.

Mark Kadota, Elements of Nature, acryl op panel, 60 x 60 cm

Sabine Lintzen  voltooide haar kunstopleiding aan de AKB Maastricht en AKB Berlijn. Ze is gespecialiseerd in het vormen van glazen schalen, vazen, karaffen en in veel van haar objecten zijn abstracte bronzen elementen verwerkt. Haar objecten zijn een eerbetoon aan de natuur: vruchtbaarheid, groei, het mannelijke, het vrouwelijke en de cyclus van moeder aarde. Sabine Lintzen ontving de nationale prijs van het Nederlands Glasmuseum in Leerdam voor Design 2010. Haar werk is tentoongesteld in verschillende glasmusea in Europa en privécollecties van de Verenigde Staten tot Sir Elton John uit het Verenigd Koninkrijk. Sabine Lintzen wordt erkend als een van ‘s werelds meest vooraanstaande glaskunstenaars.

Sabine Lintzen, White Birdland, geblazen glas, 40 x 30 x 30 cm 

Share:

More Posts

Send Us A Message

en_GBEnglish